Biograf

Hele baggrunden.

En vinteraften i 2008 sad jeg som så ofte før på mit hjørnekontor på slottet  ”Det store
Kabinet”,  bøjet over stakkene af mine dokumenter og sager. Det var blevet sent  - udenfor
hav de mørket sænket sig helt – og de fleste lys på slottet var for længst slukket. På kontoret var også halvmørkt – kun de små væglamper og skrivebordslampen (PH) kastede deres lys- skær på de smukke paneler,
dørstykket af  Johan Mandelberg og loftmaleriet ”Gudinden Cares
af Benoir le Coffre .  

Her - i dette slot – har  mennesker levet og arbejdet i århundreder. Kunne væggene tale, var det værd at lytte. Det er et bygningsværk med mange tråde til vort lands historie – til sejre, nederlag, svære forhandlinger og beslutninger. Ingen kan undgå at fornemme historien i dette slot. Når her er gæster, lyder det ofte til chefen, ”du har det smukkeste arbejdssted i landet”. Og det er rigtigt.

Med tiden og den historiske udvikling af dette smukke slot følger renoveringer, istandsættelser og restaureringer. Og selv om Frederiksberg Slot fremstår som en lysene fakkel på toppen af Frederiksberg bakke, så har slottet i sine hovedindgange mistet en smuk og klassisk belysning.

Selvom det daglige lysindfald giver et smukt spil i Mindehallen og p ortrummet , er der fundet lejlighed til, i meget større grad at fremhæve og understøtte æste tikken og tilgodese slottets alder og det smukke arkitektoniske udtryk i disse to rum.

Jeg skitserede derfor mine tanker ned, og drøftede det med min chef, oberst Bertelsen. Da jeg samtidig havde fået den ære at skulle udforme to mindetavler for faldne linjeofficerer siden 1948, fandt chefen det naturligt at vi arbejde videre på en konstruktion til fremtidig loftbelysninger.

Ved rådgivning og samarbejde med slottets bygningssagkyndige, indledte jeg tegninger og konstruktioner for til sidst at få lov til at designe denne klassiske lampe, der i forhallen giver et harmonisk, æstetisk og klassisk lys, så der i en dæmpet belysning kan findes tid til refleksion over vore faldne familiemedlemmer og kammerater og til en stærkere belysning under de daglige gerninger på slottet .

I hovedporten vil tre af disse lamper danne den fremtidige har- moniske og ensartede belysning til støtte for den militær vagts løsning af sin opgave. Ophængningen sker i sammenhæng med en renovering af hele portrummet .

Lampen har fået navnet AAG-lampen . (Lampen fra Art and Gallery).


Der blev i alt udfærdiget 6 lamper, hvoraf de 3 sidste pryder Frederiksberg Slots hovedindkørsel fra Roskildevej. Til disse 3 lamper er der ikke lysdæmpning, men de er konstrueret med meget stærke lyskilder, så adgangskontrollen til slottet skærpes.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Torben | Svar 30.04.2014 18:11

Kære Axel - endnu en gang tillykke med de fantastiske lamper!. I videoklippet er det en fornøjelse at følge lamperne fra ide til ophængning. Mageløs musik!

Jan René Westh | Svar 28.04.2014 11:49

Kære Axel.
Interessant historie med lamperne. Du er da noget af en multikunstner, et rent renaissancemenneske.

Mange venlige hilsener
Jan René Westh

Janne og Hans | Svar 25.04.2014 18:02

Bortset fra, at du er en særdeles rar og venlig person, er du f.......mig dygtig.
Vi glæder os til om meget snart at se de flotte lamper.
På glad gensyn

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

31.03 | 09:20

Mange tak, Axel!

...
30.03 | 18:38

Hej Ilya!
Tak for din opmærksomhed. Du har helt ret. Årstallet er rettet efter en kontrol i Th. Faaborgs bog om Vermehren.
Jeg har selv dette billede hængende.

...
30.03 | 08:50

Hvis man åbner "Fortegnelse over Arbejder af Maleren J. F. N. Vermehren udstillede i Foreningen for national Kunst 1911", så er dette billede i nummer 116 dateret 1906. Hvor er ret?

...
30.11 | 17:46

Jeg ejer faktisk dette billede

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE